Aan deze regels moet je je houden op Facebook

NU.nl/Berry Zwets

01/03/2015

Om schadelijke teksten en foto's in het gareel te houden, verduidelijkte Facebook zondag de richtlijnen voor zijn gebruikers. Daarin vertelt het bedrijf wat wel en wat niet toegestaan is. Dit is wat je moet weten over de nieuwe regels van het sociale medium.

De aanscherping van de Facebook-regels komt nadat er meermaals ophef ontstond over beeldmateriaal dat werd verwijderd van het sociale netwerk.

Zo verscheen een filmpje van de moord op een Franse politieagent na de terroristische aanslag op Charlie Hebdo. Facebook besloot de video niet te verwijderen, maar plaatste een waarschuwing bij het filmpje.

Ook een foto van twee zoenende lesbiënnes, met op de achtergrond de Russische antihomo-politicus Vitaly Milonov, was begin februari omstreden.

Schadelijke berichten en beelden kunnen op Facebook worden gerapporteerd door op de knop rechtsboven een bericht te klikken. Het sociale medium beoordeelt vervolgens of de inhoud onder één van de volgende overtredingen valt.

Facebooks uitleg over de richtlijnen:

Geweld en bedreigingen
Facebook staat niet toe dat het sociale medium gebruikt wordt om fysiek geweld voor te bereiden of de openbare orde te verstoren. Het is dan ook niet toegestaan om bedreigingen te uiten of afspraken te maken voor geweldpleging. Indien dat toch gebeurt, verwijdert Facebook de inhoud en licht het eventueel de autoriteiten in.

Het sociale netwerk mag ook niet worden gebruikt door organisaties die bekend staan om terroristische of gewelddadige criminele activiteiten. Het promoten, plannen of vieren van activiteiten, zoals diefstal en vandalisme, die tot financiële schade van anderen kunnen leiden, is ook verboden.

Naakt
Facebook beperkt het weergeven van naakt. "Inhoud van persoonlijk belang" is wel toegestaan, bijvoorbeeld een kunstwerk waar naakt in voorkomt of een foto van een kind dat borstvoeding krijgt. Pornografie is echter niet toegestaan en Facebook treedt extra hard op tegen naaktfoto's van minderjarigen.

Haatzaaiing
Het is verboden om haatzaaiend taalgebruik op Facebook te gebruiken. Wel wordt onderscheid gemaakt tussen serieus en humoristisch taalgebruik. Een persoon of groep mag niet worden aangevallen op basis van ras, afkomst, religie, sekse, seksuele geaardheid, handicap of ziekte. Het bespreken van ideeën, instellingen, evenementen en ervaringen mag wel.

Pesten
Het pesten en lastigvallen van andere gebruikers is op Facebook ten strengste verboden. Facebook-gebruikers hebben het recht om vrij te spreken over algemene zaken en mensen, maar zodra dit verandert in aanstootgevend gedrag tegen individuen treedt het bedrijf op. Als een gebruiker wordt overspoeld met vriendschapsverzoeken en berichten, ziet Facebook dat als lastigvallen.

Eigen identiteit
Facebook gaat ervan uit dat gebruikers hun eigen naam gebruiken. Sinds kort is het wel toegestaan om bijvoorbeeld artiestennamen te gebruiken, maar je mag je niet voordoen als iemand anders. Ook het voordoen als vertegenwoordiger van een organisatie en het maken van meerdere accounts is niet toegestaan.

Zelfbeschadiging
Het sociale netwerk mag ook niet als promotie of aanmoediging voor zelfbeschadiging dienen. Zelfverminking, eetstoornissen of misbruik van harddrugs wordt verwijderd door Facebook. De site zegt mensen te helpen door samenwerking met instanties die zich inzetten voor zelfdmoordpreventie.