Alert online

26/10/2015

In Nederland zijn we steeds vaker en langer online. Op het werk, op school, thuis of onderweg. Met onze telefoon, tablet of computer.

Gelukkig zijn we ons steeds meer bewust dat dit risico’s met zich meebrengt. Maar weten we ook wat kunnen doen om ze te voorkomen?

De campagne Alert Online – een gezamenlijk initiatief van overheid, bedrijfsleven en wetenschap – helpt om de kennis over online veiligheid te vergroten en daar naar handelen te stimuleren. Bij jong en oud en van werkvloer tot boardroom. Alert Online loopt van 26 oktober tot en met 6 november 2015.

728x90 animated

Veilig internetten...Wat kunt u doen en moet u laten?

10 tips
1. Voer updates voor uw besturingssysteem, browser en programma’s direct uit
Dan loopt u het minste kans op virussen. Ook draaien de programma’s beter omdat updates ook bedoeld zijn om de functionaliteit te verbeteren.

2. Installeer een virusscanner 
Een virusscanner is één van de belangrijkste onderdelen van de bescherming van uw computer. Bij de keuze voor een virusscanner is een goede afweging tussen prijs, kwaliteit en functionaliteit belangrijk.

3. Gebruik verschillende en sterke wachtwoorden 
Met een wachtwoord beschermt u persoonlijke en belangrijke gegevens, zoals uw email-account, Facebook-pagina en uw wifi-thuisnetwerk.

4. Pas op met een openbaar wifi-netwerk 
Want hoe handig ook, een openbaar wifi-netwerk is niet veilig. Maak bijvoorbeeld gebruik van een Virtual Private Network (VPN).

5. Leer phishingmails herkennen 
Cybercriminelen versturen phishingmails om persoonlijke informatie te ontfutselen. Officiële instanties vragen deze gegevens nooit per e-mail (of telefoon).

6. Vermijd oplichting door een valse webwinkel 
Winkel online bij betrouwbare webwinkels die bij voorkeur ook een keurmerk hebben, zoals dat van Thuiswinkel.org.

7. Bescherm uw privacy op sociale media 
Sociale media zijn erg leuk, maar vormen ook een risico. Niet iedereen is er wie hij zegt te zijn, en zelfs vrienden gaan soms slordig met uw informatie om. Realiseer dat u nauwelijks controle hebt over informatie nadat u die via sociale media aan een ander hebt gestuurd. Jaren later kan die alsnog opduiken.

8. Gebruik een beveiligde verbinding bij online betalen en bankieren 
U herkent een beveiligde verbinding aan het groene slotje in de adresbalk van uw browser en aan het begin van het webadres; dit begint met ‘https://’ in plaats van ‘http://’. Door alert te zijn tijdens het online bankieren voorkomt u dat cybercriminelen toegang tot uw rekeningen en geld krijgen.

9. Bescherm uw (klein)kinderen online 
Kinderen zijn kwetsbaar. Ook online. Maak daarom als (groot-)ouder of verzorger duidelijke afspraken met uw (klein)kind over wanneer en hoe vaak het online mag zijn en wat het deelt op sociale media. Heeft u signalen dat uw (klein)kind slachtoffer is van online pesten of misbruik, onderneem dan actie.

10. Maak regelmatig een back-up 
U gebruikt een back-up om belangrijke bestanden te herstellen als deze beschadigd zijn, of als het apparaat waarop deze staan kapot, verloren of gestolen is. Bewaar uw back-up op een veilige plek en versleutel de bestanden eventueel voor extra bescherming.