Mobiel video kijken stijgt explosief door betere smartphones

RTL Z

24/07/2017

Door steeds betere smartphones en de komst van abonnementen met onbeperkte mobiele data kijken we veel meer video's online. Per dag wordt wereldwijd ruim drie kwartier aan video bekeken, een stijging van 20 procent ten opzichte van vorig jaar.

Inmiddels kijken we gemiddeld 28,8 minuten per dag aan video op onze smartphone of tablet, bijvoorbeeld in de trein en in de wachtkamer bij de tandarts. Op onze pc of laptop kijken we gemiddeld 18,6 minuten. Dat zijn stijgingen van respectievelijk 35 en 2 procent, meldt marktonderzoeker Zenith, onderdeel van een van de grootste advertentiebedrijven ter wereld, dat wereldwijd onderzoek deed naar het kijken van online video. 

Dat er meer mensen video's kijken op hun smartphone heeft volgens de onderzoekers onder meer te maken met social media als Facebook en Twitter, die gebruikers aanmoedigen om (live) video's te delen. Facebook is op veel gebieden, na YouTube, het platform met het grootste aanbod.

Tv (nog) het populairst
Dankzij betere schermen op smartphones en sneller internet zal het bekijken van video op smartphone spectaculair verder stijgen. Zenith verwacht dat van alle online video, 72 procent op een mobiel apparaat gekeken zal worden in 2019.

In Nederland is die verschuiving ook al goed zichtbaar, laat Chiel Boerrigter weten. De analist van Telecompaper ziet per kwartaal meer kijkers op mobiel, en minder op tv.

Maar dat betekent niet dat de televisie helemaal uit woonkamers verdwijnt. Ondanks de afname, is het nu nog steeds het meest populaire apparaat om video's op te bekijken, blijkt uit het meest recente onderzoek van Telecompaper. Eind vorig jaar keek 68 procent op de tv in de woonkamer of ergens anders in huis.

Ouderen trouw aan tv
Kijken op een pc of laptop doet 17 procent van de Nederlanders, video bekijken op een smartphone of tablet is goed voor 15 procent.

Maar er zijn grote verschillen tussen oud en jong. Jongeren tussen de 12 en 19 jaar kijken minder video op tv dan op een laptop, pc, tablet of smartphone. En bij ouderen tussen de 65 en 80 is dat precies omgekeerd. Van hen kijkt 82 procent nog tv. 

Door de introductie van abonnementen met onbeperkte bundels verwacht Boerrigter dat het kijken op smartphone nog wel verder zal stijgen.