Offline navigeren in het buitenland

RTLZ.nl

13/06/2017

Dit zijn de 3 beste apps:

De zomer komt eraan en dat betekent: vakantie! Het liefst buiten Europa natuurlijk, lekker op avontuur. Met deze drie apps raakt u de weg niet kwijt én verbruikt u niet uw schaarse databundel.

Na 15 juni kunt u overal in Europa uw huidige databundel gebruiken om te roamen. Handig als u een roadtrip door Zweden maakt, maar hoe navigeert u in niet-EU-landen als de VS, Australië en Indonesië zonder data te gebruiken?

Data in niet-EU-landen blijft namelijk duur: 100MB kost je al snel 10 euro. En omdat navigatie-apps veel data verbruiken voor het inladen van de kaarten en updaten van het verkeer is het verstandig om offline te navigeren.

Offline navigeren

Als u navigeert met uw smartphone dan wordt de locatie bijgehouden door de gps-chip. Het bijhouden van de locatie verbruikt geen data, waardoor u zonder te roamen gewoon kunt navigeren in het buitenland.

Daarvoor moet de navigatie-app wel de mogelijkheid bieden om kaarten offline op te slaan. Wij zetten de beste drie gratis opties op een rijtje.

1. Maps.me

De onbetwiste winnaar is Maps.me, dat automatisch de benodigde kaart downloadt als u uw route invult. Doe dit thuis of in het hotel met wifi, waarna u offline kunt navigeren. Ook kunt u tijdens uw route zoeken naar hotels, restaurants, pinautomaten en parkeergarages.

Maps.me maakt gebruik van de opensourcekaarten van OpenStreetMap, die vrij actief door vrijwilligers worden geüpdatet. Daardoor zijn de kaarten soms accurater dan die van Google Maps of TomTom. 

In de instellingen van de app vindt u alle beschikbare kaarten die u kunt downloaden. Als u de gehele VS wilt downloaden kost u dat 4GB, de kaart van Indonesië is met 250MB een stuk kleiner.

2. Here WeGo

Het verhaal achter Here WeGo is interessant. De app is gemaakt door de kaartendivisie van Nokia en werd jaren geleden door het Finse bedrijf als Here Maps aangeboden. In 2015 werd Here verkocht aan een groep autofabrikanten met onder andere BWM en Audi, die het nu als eigen kaartendienst ontwikkelen.

Het vernieuwde Here WeGo is de gemakkelijkste app om offline mee te navigeren. In het menu vindt u de snelkoppeling 'Download Maps' waarna u landen of continenten in één keer kunt downloaden. De kaarten zijn iets groter dan bij Maps.me: de VS telt 5GB, Indonesië is 540MB.

Een fijne functie van Here WeGo is dat hij de maximumsnelheid van wegen aangeeft en dat er Nederlandse navigatiestemmen aanwezig zijn.

​3. Google Maps

Google Maps heeft zijn offlinefunctie altijd goed weten te verstoppen. Pas sinds kort is de mogelijkheid om kaarten op te slaan goed zichtbaar in het menu van de app. 

Het opslaan van kaarten gaat alleen niet zo makkelijk als de hierboven genoemde apps. Zo moet u zelf uitzoomen op een land om vervolgens een deel ervan op te slaan. De maximumgrootte van een kaart komt neer op Nederland en België samen, dat samen maar liefst 1.5GB inneemt. 

Stel: u wilt een roodtrip door de VS plannen. Dat moet u dus elke keer het vlak dat u kunt opslaan over de route bewegen en vervolgens op de opslaanknop drukken: best een werkje. Daardoor is Google Maps vooral handig als u in één stad blijft of geen lange roadtrips maakt.

Wat Google Maps zo sterk maakt zijn de uitgebreide details van locaties, zoals winkels, musea en bedrijven. Ook loopt de kaarten-app van Google voorop in functies. Neem bijvoorbeeld de mogelijkheid om fietsroutes te plannen of het tonen van welke rijstrook je moet nemen.