Veilig online

De digitale wereld ontwikkelt zich razendsnel en we zijn steeds vaker en langer online. Veilig en bewust gebruik maken van het internet is nu dan ook belangrijker dan ooit.

Toegang tot uw gegevens
Internetcriminelen proberen op verschillende manieren toegang te krijgen tot uw persoonlijke gegevens. Continu bewustzijn over online veiligheid is dan ook erg belangrijk. Maar daarmee zijn we er nog niet. We moeten ook weten wat we kunnen doen en hoe dat moet.

Bent u zich bewust van mogelijke gevaren? 
En neemt u de juiste maatregelen om veilig en bewust te internetten?

Wij helpen u graag
Onze studenten kunnen u daar goed bij helpen en weten precies wat u moet doen om veilig te kunnen internetten. 

Maak een afspraak

Bewust internetten

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om het internetcriminelen zo lastig mogelijk te maken en uw persoonlijke gegevens goed te beschermen.

Slim internetten
Veilig internetten begint natuurlijk met slim internetten. Weet waar u mee bezig bent en denk na over de eventuele gevolgen. Wees altijd bewust van het feit dat de berichten die op internet plaatst openbaar zijn en door bijna iedereen gelezen kunnen worden. Voorkom problemen door uw privacy goed in te stellen, altijd uw gezonde verstand te gebruiken en stel voor elk van uw accounts een uniek wachtwoord in.

Apps
De enige manier om veilig apps te downloaden is via de officiële appwinkels, zoals de App Store en Google Play Store. Deze winkels controleren zorgvuldig alle aangeboden apps. Tijdens het downloaden moet u de algemene voorwaarden accepteren. Neem deze voorwaarden altijd door en let op waar u toestemming voor geeft. 

Social media
De meeste berichten die op social media worden geplaatst kunnen door iedereen gelezen worden. Dit kan nare gevolgen hebben. Want ondanks de vele waarschuwingen zetten mensen nog regelmatig op hun Facebook of andere accounts dat ze op vakantie zijn. Inbrekers maken hier dankbaar gebruik van.

Gelukkig is hier makkelijk iets aan te doen. U kunt namelijk uw privacy instellingen zo instellen dat alleen uw vrienden de berichten kunnen lezen. Ze kunt u hun laten weten dat u lekker op vakantie ben, zonder dat deze informatie in verkeerde handen komt.

Openbare wifi-netwerken
Openbare wifi-netwerken zijn niet altijd veilig. Internetcriminelen kunnen erg makkelijk toegang krijgen tot de apparaten die met het netwerk verbonden zijn. Wilt u toch gebruik maken van een openbaar wifi-netwerk? Gebruik deze dan niet om te internetbankieren of voor zaken waarbij u uw persoonsgegevens op moet geven.

Veilig omgaan met wachtwoorden
Wachtwoorden gebruiken we voor bijna alles wat we online doen. Ze beschermen uw persoonlijke en belangrijke gegevens op uw computer, tablet en smartphone. Zo gebruiken we wachtwoorden voor bijvoorbeeld e-mail, Facebook of internetbankieren. Veilig omgaan met wachtwoorden is dan ook cruciaal voor uw online veiligheid. Gebruik altijd een uniek wachtwoord voor elk van uw accounts en houd deze wachtwoorden altijd geheim. 

De ontwikkeling is snel gegaan

Zo konden we nog geen 25 jaar geleden met de invoering van ‘World Wide Web’ voor het eerst tekst en figuren via internet versturen. Sindsdien zijn de mogelijkheden in rap tempo toegenomen, maar daar is de veiligheid toch een beetje bij achtergebleven.

Nuttige tips

Tot slot een paar tips om veilig en bewust te kunnen internetten:

  • Installeer een goede virusscanner
  • Voer software-updates uit
  • Klik niet op bijlagen en links in e-mails van onbekenden of e-mails die u niet vertrouwt
  • Maak regelmatig een back-up van uw belangrijke bestanden
  • Zorg ervoor dat uw draadloze netwerk is beveiligd

Onze studenten weten heel goed wat u moet doen om veilig te kunnen internetten en helpen u hier graag bij..

Onze studenten helpen graag veilig online te zijn