Bel ons Maak een afspraak
Direct contact?Het is een uitdaging om te bepalen of een e-mail veilig is om te openen, vooral met de toenemende complexiteit van phishingaanvallen. Hier zijn negen tips om potentiële phishing-e-mails te herkennen.

Afzender

  • Controleer het e-mailadres van de afzender. Let op vage of afwijkende domeinnamen die kunnen wijzenop phishingpogingen.
  • Vergelijk het e-mailadres met de werkelijke domeinnaam van de organisatie. Let op voor het vervangen vanletters door cijfers in de URL, een veelvoorkomende tactiek van oplichters.

Aanhef

  • Legitieme bedrijven gebruiken vaak je achternaam of kennen je geslacht. Wees op je hoede bij algemeneaanhef zoals 'Geachte heer/mevrouw' en 'Beste klant'.

Vragen naar persoonsgegevens

  • Wees achterdochtig bij verzoeken om persoonsgegevens bij te werken via een link in de e-mail.Betrouwbare organisaties vragen zelden om dit via e-mail te doen.
  • Bel het bedrijf rechtstreeks om de legitimiteit van de e-mail te controleren, maar gebruik hiervoor nooitde contactgegevens in de verdachte e-mail. Zoek deze op de website van het bedrijf via bijvoorbeeld Google.

Taalgebruik en vormgeving

  • Moderne phishing-e-mails bevatten steeds minder taal- en spelfouten en lijken steeds professioneler.Vergelijk de e-mail met eerdere communicatie van het bedrijf om eventuele afwijkingen te identificeren.

Spoed of laatste waarschuwingen

  • Wees sceptisch bij e-mails die druk uitoefenen met urgente waarschuwingen. Negeer dergelijke berichten enneem contact op met de organisatie via de officiële kanalen om de geldigheid te verifiëren.

Links

  • Vermijd het klikken op verdachte links in e-mails. Plaats eerst je cursor op de link om het adreste controleren voordat je erop klikt.
  • Wees voorzichtig met link-verkorters zoals T.co en bit.ly, omdat ze het moeilijker maken om de bestemmingvan de link te achterhalen.

Bijlagen

  • Open nooit zomaar bijlagen van verdachte e-mails, omdat deze schadelijke software kunnen bevatten. Neemcontact op met de afzender via officiële kanalen om de legitimiteit van de bijlage te bevestigen.

Door deze tips te volgen, kun je jezelf beschermen tegen phishingaanvallen en genieten van een veiligereonline-ervaring. Onthoud altijd: wees alert en vertrouw op je instinct als iets verdacht lijkt!

Ben je nog steeds niet helemaal zeker over je digitale vaardigheden en inzicht in hoe phishing mails eruitzien?Doe dan onze quiz om te zien hoe digitaal vaardig je bent. Aan het einde van de quiz krijg je een advies over hoe je je digitale vaardigheden kunt verbeteren, zodat jij ook online veilig kunt zijn.

Terug
Hoe herken ik een phishing e-mail? 9 actuele tips om veilig online te blijven