Bel ons Maak een afspraak
Direct contact?

Een phishingmail is een mail die kwaadwillende mensen naar je e-mailadres sturen om gegevens af te troggelen. Phishingmails zijn er in allerlei vormen en maten. Het kan een mail van je bank of internetprovider zijn, maar ook van een zogenaamd buitenlands familielid die een erfenis voor je heeft.

Waarom sturen hackers phishingmails naar mij?

Meestal zijn deze mensen uit op geld. Ze willen bankgegevens om geld van je rekening te halen of persoonlijke gegevens, zoals een BSN-nummer, om identiteitsfraude te plegen. Het komt ook regelmatig voor dat ze bestanden van je computer proberen te stelen of je computer ontoegankelijk te maken, in de hoop dat je geld betaalt om alle gegevens weer terug te krijgen.

Tips om phishingmails te herkennen

 • Klopt het e-mailadres van de afzender?

  Stel je ontvangt een mail van de ING-bank, controleer dan of het e-mailadres wel eindigt op @ing.nl. E-mailadressen met een onlogische combinatie van letters en cijfers zijn vaak niet te vertrouwen. Soms zetten hackers een e-mailadres in de naam zodat het wel lijkt te kloppen. Ga dan met je muis op het e-mailadres staan en controleer of het zichtbare e-mailadres ook daadwerkelijk het e-mailadres is waarvan je de mail ontvangen hebt.

 • Bevat de mail rare spelfouten?

  Mails van professionele bedrijven bevatten meestal geen spelfouten. Ontdek je spel- of grammaticafouten in een mail? Wees dan extra alert! Let ook op buitenlandse woorden, zinnen of een vertaalde zinsopbouw uit bijvoorbeeld het Engels. De kans dat je dan te maken hebt met phishing is erg groot.

 • Wordt er gevraagd om snel te handelen of op een andere wijze paniek gezaaid?

  Als er in de mail staat dat je snel moet reageren, dat je bankrekening geblokkeerd is, dat je wachtwoord verlopen is of iets anders wat onrust zaait, let dan extra goed op. Bedrijven zullen je niet snel per mail benaderen voor zaken waar haast bij zit.

 • Moet je op een link klikken of persoonlijke gegevens invoeren?

  Ziet de mail er aan de hand van bovenstaande tips onbetrouwbaar uit? Klik dan niet op links in de mail. Je kunt eerst met de muis op de link gaan staan om te zien waar deze naartoe gaat. Controleer voordat je klikt altijd grondig of het adres van de website klopt. Over het algemeen vragen bedrijven niet om persoonlijke of belangrijke gegevens via e-mail.

 • En verder is verdacht:
  • Je wordt niet met je naam aangesproken, maar algemeen zoals ‘beste klant’ of ‘geachte meneer/mevrouw.
  • Je kunt de tekst in de mail niet selecteren omdat deze in een foto staat.
  • De mail staat niet in je inbox, maar in de map ‘spam’ of ‘ongewenst’.

Ik heb een phishingmail gevonden, wat nu?

Open de mail niet! Heb je de mail toch geopend? Klik dan nergens op! Verplaats de mail naar de prullenbak of naar de map ‘ongewenst’ of ‘spam’ en blokkeer de afzender. Als het een namaakmail is van een bedrijf, kun je dit het beste melden bij het desbetreffende bedrijf. Verder zijn er een hoop meldpunten voor phishingmails op internet te vinden.

Volgens mij heb ik een phishingmail geopend en/of mijn gegevens ingevoerd. Wat nu?

 1. 1. Verander zo snel mogelijk je wachtwoord

  Heb je bijvoorbeeld het wachtwoord van je e-mail of bank ingevoerd? Wijzig deze dan onmiddellijk! Heb je je gebruikersnaam ook ingevoerd? Probeer deze dan ook te wijzigen.

 2. 2. Blokkeer alle belangrijke gegevens waar hackers bij kunnen komen

  Heb je je bankgegevens ingevoerd? Blokkeer je pinpas direct! Je kunt bijvoorbeeld ook je DigiD en andere accounts laten blokkeren als je gegevens hebt ingevoerd.

 3. 3. Controleer je apparaten op virussen

  Als je op een link hebt geklikt of een bestand hebt gedownload, kunnen hackers bepaalde software op je computer installeren. Deze software leest gegevens uit of maakt je documenten ontoegankelijk. Controleer je apparaten daarom direct op virussen en laat bijvoorbeeld de virusscanner als eerste een grondige scan uitvoeren.

Wij fixen het wel!

Hackers willen graag gegevens van je om je geld afhandig te maken. Wees daarom extra alert bij mails van bedrijven of mensen die je niet kent. Ook je bekende contactpersonen kunnen gehackt zijn en daardoor mails versturen met dubieuze links. Blijf altijd je gezonde verstand gebruiken en onthoud vooral dat banken, providers en (verre) familieleden nooit per mail om belangrijke en persoonlijke gegevens zullen vragen.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het herkennen van phishingmails? Lukt het niet om je digitale apparaten te controleren op virussen? Of wil je bepaalde afzenders blokkeren, maar krijg je dat niet voor elkaar? Onze studenten fixen het wel en helpen je natuurlijk graag!

Maak de afspraak


Terug
‘Wat is een phishingmail en hoe herken ik die?’