Bel ons Maak een afspraak
Direct contact?

Veilig internetten en kun je daar wel een beetje hulp bij gebruiken? Het internet is geweldig, als je daar op een veilige manier mee omgaat. Met een paar handige tips voorkom je dat criminelen eenvoudig jouw bankgegevens kunnen achterhalen, dat schadelijke virussen zich op je computer nestelen of dat jouw computer ‘op slot’ wordt gezet door ransomware.

Je loopt online het risico op virussen, trojans, wormen en allerlei andere aanvallen. Hackers proberen gegevens te achterhalen en de controle over jouw computer over te nemen. Het is belangrijk om je daar goed tegen te beveiligen, iets waar onze ervaren IT-studenten je goed bij kunnen helpen.

Benieuwd naar onze veilig internetten tips? Aan de hand van een aantal tips geven we je graag aan waar je op moet letten, om het risico zo flink te verkleinen. Het blijft belangrijk om zelf goed op te letten en altijd je gezonde verstand te gebruiken.

Veilig internetten: 5 belangrijke tips

Benieuwd naar onze tips voor veilig internetten? We zetten er 5 voor je op een rij:

  • Klik niet zomaar op links in e-mails
  • Gebruik een sterke firewall
  • Let op het slotje in de adresbalk
  • Gebruik geen openbare wifi-netwerken
  • Installeer een goede virusscanner

Klik niet zomaar op links in e-mails

Een van de grootste risico’s op internet: links in e-mails. Criminelen willen graag jouw gegevens achterhalen en de controle over jouw computer overnemen. Dat lukt ze alleen als jij die gegevens invult, die gegevens deelt of als je een programma of bestand opent waarin ze schadelijke software hebben verstopt.

Een populaire methode om jou daartoe te verleiden is het gebruik van links in e-mails. Je ontvangt een e-mail van een bank, van een bedrijf of andere afzender. Tenminste, zo lijkt het. Het is eigenlijk een e-mail van een hacker, die probeert toegang te krijgen tot jouw gegevens of computer.

Klik nooit zomaar op de link. Zodra je daar toch op klikt is het veilig internetten geen optie meer, het risico is erg groot dat jouw gegevens in verkeerde handen komen te liggen. Bovendien bestaat de kans dat jouw computer op slot wordt gezet. Je krijgt te maken met ‘ransomware’, waardoor je alleen na het betalen van losgeld weer verder kunt met waar je mee bezig was en weer toegang hebt tot je bestanden.

Let op: banken en andere officiële instanties sturen je nooit een e-mail met daarin een link. Lees de e-mail, sluit het e-mailprogramma en open zelf de browser om naar de website van jouw bank of de instantie te surfen. Online staat het bericht voor je klaar.

Gebruik een sterke firewall

Een belangrijke tip, om inkomende en uitgaande verbindingen te controleren, is het gebruiken van een firewall. Een beetje lastiger dan het niet openen van links in e-mails, dus vraag onze ervaren IT-studenten om een goede firewall voor je te installeren. En belangrijker nog, laat die goed kijken naar de instellingen daarvan.

Wij zorgen er met een sterke firewall voor dat jouw computer goed beveiligd is en dat anderen daar niet zomaar toegang toe kunnen krijgen. Het is een poortwachter, die controleert of de ingaande en uitgaande verbindingen mogen worden toegestaan.

Let op het slotje in de adresbalk

Wil je veilig internetten en dat zelf in de gaten houden? Check in de adresbalk van je browser of er een slotje wordt weergegeven. Afhankelijk van of je Internet Explorer, Firefox, Chrome of Safari gebruikt kan het slotje groen, zwart of grijs zijn. Als je op het slotje klikt krijg je te zien of er sprake is van een geldig beveiligingscertificaat (SSL).

Websites met zo’n certificaat beveiligen de verbinding, waardoor hackers niet zomaar met je mee kunnen lezen. Jouw gegevens zijn veilig, waardoor je zonder problemen kunt inloggen of zelfs online kunt bankieren.

Gebruik geen openbare wifi-netwerken

Tot de tips voor veilig internetten moet in ieder geval het probleem rond openbare wifi-netwerken behoren. Voorkom het gebruik daarvan. Kies in plaats daarvan voor een vertrouwd netwerk, bijvoorbeeld thuis en op het werk. En ben je onderweg? Maak verbinding met mobiel internet op jouw telefoon.

Tip: weet je niet goed hoe je mobiel internet van jouw telefoon op je laptop of een tablet kunt gebruiken? Daar kunnen onze IT-studenten je goed bij helpen.

Installeer een goede virusscanner

Veilig internetten zonder dat je schadelijke software binnenhaalt of te maken krijgt met trojans en virussen? Onze ervaren IT-studenten kunnen de beste antivirus voor je installeren. We zorgen er daarmee voor dat jouw computer goed beveiligd is, waardoor je een melding krijgt bij eventuele veiligheidsrisico’s. Gevaarlijke bestanden worden netjes in quarantaine geplaatst, waarna wij je kunnen helpen de problemen op te lossen.

Tip: wil je graag veilig internetten, maar lukt het nog niet om verbinding te maken? Wij helpen je graag de internet- of UTP-kabel aan te sluiten.

Veilig internetten? Studentaanhuis!

Veilig internetten met een firewall, antivirus en op basis van de bovenstaande tips? Onze 1.000+ ervaren IT-studenten zijn jouw specialisten bij problemen met internet. We komen bij je langs om het op te lossen en leggen je graag uit hoe je met onze tips veilig het internet op kunt. Dat deden we bij meer dan 100.000+ tevreden klanten, waardoor we al 5x op rij zijn uitgeroepen tot Servicebedrijf van het Jaar.

Heb je specifieke vragen over hulp bij veilig internetten of wil je meteen een afspraak maken? Bel ons op werkdagen tussen 9:00 uur en 17:30 uur en op zaterdag tussen 10:00 uur en 14:00 uur op het telefoonnummer 088 2200 200 of vraag een afspraak aan via ons online aanvraagformulier.

Wij fixen het wel!

Internethulp nodig?

Studentaanhuis heeft meer dan 1000 deskundige studenten in dienst die allemaal een IT-opleiding volgen en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van internet. Wat je probleem of vraag ook is, onze studenten fixen het wel!

Maak een afspraakof
088 2200 200

Onze andere diensten

Klik op een blok voor meer informatie

We staan altijd voor je klaar!

Neem contact opVeelgestelde Vragen
Klant contact center medewerker
Hulp bij veilig internetten | Studentaanhuis