Bel ons Maak een afspraak
Direct contact?



Datalekken kunnen voorkomen bij organisaties met gevolg dat veel privégegevens op straat komen te liggen. Deze gegevens vallen dan mogelijk in de handen van derde partijen, die deze gegevens kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld phishing.

Hoe ontstaan datalekken

Datalekken ontstaan onder andere door beveiligingsproblemen binnen organisaties. Gegevens worden contractueel verstrekt aan andere partijen, die het gebruiken voor bijvoorbeeld onderzoek. Er bestaat een kans dat er onzorgvuldig wordt omgegaan met gegevens of hackers toegang krijgen tot deze gegevens. Als dit gebeurt komen veel privégegevens openbaar te staan, met gevolg dat er veel schade gedaan kan worden.

Hoe weet ik of mij gegevens veilig zijn?

Vaak mailt de organisatie die verantwoordelijk is voor de datalek wanneer jouw gegevens zijn gelekt. Om er toch zeker van te zijn bieden sommige websites de mogelijkheid om te controleren of gegevens openbaar zijn. De politie heeft een website waarin je kan controleren of jouw e-mail onderdeel is geweest van een datalek. Controleer hier of jouw e-mailadres hieronder valt.

Een andere website is haveibeenpowned.com. Hier kan je controleren welke e-mailadressen en wachtwoorden gelekt zijn.

Ik ben slachtoffer van een datalek, wat nu?

Heb je een bericht gehad van een organisatie dat jouw gegevens gelekt zijn? Of kwam op een van de eerder benoemde websites naar voren dat jouw e-mailadres is gelekt? Dan zijn er een paar stappen die je kunt nemen:

  • Wijzig uw wachtwoorden:

    verander voor de zekerheid uw wachtwoorden. Gebruik verschillende wachtwoorden en maak ze zo sterk mogelijk.

  • Activeer tweestapsverificatie:

    met het activeren van tweestapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe. Hierdoor zijn jouw accounts beter beveiligd tegen hackers.

  • Wees alert op phishing:

    als jouw e-mail gelekt is vergroot dit de kans op phishing. Let op dat je goed kijkt naar verdachte adressen en klik niet zomaar op links.

  • Voorkom internetfraude:

    bij internetfraude maken criminelen gebruik van jouw gegevens om bijvoorbeeld spullen te kopen. Let na een datalek op jouw bankrekening en mail voor aankopen die je zelf niet hebt gedaan.

Bezoek de website van Autoriteit Persoonsgegevens voor meer informatie en hulp bij datalekken.

Hulp nodig?

Wij helpen graag hackers voor te zijn. Onze IT-studenten kunnen je helpen bij het controleren van gegevens, beveiligen van accounts en geven graag advies.

Kun je wel hulp gebruiken? Maak dan gauw een afspraak!

Maak de afspraak
Terug
Wat moet je doen als slachtoffer van een datalek?