Op Koningsdag, 27 april 2024, zijn wij gesloten. Vul ons online formulier in, dan nemen wij maandag 29 april contact met je op.

Bel ons Maak een afspraak
Direct contact?



Het is maart, de maand van de digitale fitheid. Ook bij Studentaanhuis zijn wij bewust bezig met wat dat voor ons betekent. Zo staat deze maand veel in het teken van efficiëntie onder schermwerkers, maar bekijken wij dit nog een stuk breder.

Zo ontkomen we ook in ons dagelijks leven niet meer aan het gebruik van digitale schermen. Of het nu gaat om smartphones, tablets, laptops of andere elektronische apparaten; schermen en digitale apparaten helpen ons in contact te blijven met onze vrienden, familie en belangrijke instanties.

Het is dan ook van vitaal belang om niet alleen efficiënt, maar ook bewust om te gaan met onze digitale consumptie en onze digitale fitheid te behouden. Hier zijn enkele tips om een gezonde balans te vinden en welzijn te bevorderen in ons digitale leven.

Zeven tips om je digitale fitheid te bevorderen

#1: Stel Schermgrenzen In: Begin met het instellen van duidelijke grenzen voor schermtijd. Dit kan betrekking hebben op werk, sociale media of entertainment. Probeer bijvoorbeeld regelmatig korte pauzes in te lassen tijdens het werk en stel een limiet in voor het gebruik van sociale media.

#2: Digitale Detoxdagen: Plan af en toe digitale detoxdagen in. Geef je ogen rust en doe activiteiten zonder een scherm, zoals wandelen, lezen van een fysiek boek of tijd doorbrengen in de natuur. Dit helpt om de geest te ontspannen en vermindert de afhankelijkheid van digitale apparaten.

#3: Blauw Licht Blokkeren: Overweeg het gebruik van blauwlichtfilter-apps of -brillen, vooral 's avonds. Blauw licht kan de slaap beïnvloeden, dus het verminderen van blootstelling voor het slapengaan kan de slaapkwaliteit verbeteren.

#4: Beweeg en Stretch: Langdurig zitten voor een scherm kan fysieke spanning veroorzaken. Sta regelmatig op, strek je uit en maak korte wandelingen. Dit bevordert niet alleen de fysieke gezondheid, maar verbetert ook de concentratie.

#5: Digitale Organisatie: Organiseer je digitale leven. Minimaliseer onnodige meldingen op je apparaten en organiseer je apps zodat je minder tijd kwijt bent aan het zoeken naar wat je nodig hebt. Een opgeruimd digitaal leven draagt bij aan een opgeruimd mentaal welzijn. Ook het opschonen van uw computer of laptop is een aanrader om meer overzicht te creëren. Wanneer u dit moeilijk vindt, kunt u computerles aan huis overwegen.

#6: Creëer Schermvrije Zones: Reserveer bepaalde ruimtes in huis als schermvrije zones, zoals de slaapkamer of eettafel. Dit bevordert persoonlijke interactie en voorkomt dat digitale apparaten de overhand krijgen in alle aspecten van het leven.

#7: Prioriteer Kwaliteit Boven Kwantiteit: Richt je aandacht op de kwaliteit van je onlineactiviteiten in plaats van de kwantiteit. Kies bewust welke platforms en content je volgt en investeer tijd in waardevolle interacties met je familie en vrienden.

Digitale fitheid draait om het bewust beheren van je digitale gewoonten. Door deze tips toe te passen, kun je een gezonde balans vinden tussen de digitale wereld en je fysieke en mentale welzijn.

Ken je nog mensen die wat digitale fitheid kunnen gebruiken? Deel deze tips dan vooral met je ouders, partner, kinderen of vrienden!

Mocht u nog hulp met uw computer nodig hebben, of op zoek zijn naar computerles aan huis; bel ons dan voor een afspraak via onze website.

Maak de afspraak
Terug
De maand van de Digitale Fitheid: Hoe je balans vindt in een scherm-georiënteerde wereld