Fiets staat tegen een muur aan bij een voordeur.
Visualisatie van iemand die geld geeft aan een ransomware maker

Ransomware

Bestanden worden gegijzeld

Ransomware is een van de snelst groeiende vormen van internetcriminaliteit. Internetcriminelen ‘gijzelen’ de computer of bestanden en vragen (los-)geld om weer toegang te geven tot deze gegevens.

Het Politievirus

Een bekend voorbeeld hiervan is het Politievirus. Er verschijnt een melding dat de politie de computer heeft geblokkeerd. Pas nadat je €50,- hebt betaald, wordt de computer weer vrijgegeven. Uiteraard is het niet de politie die dit doet, maar zijn het internetcriminelen.

Varianten

Er zijn verschillende varianten van ransomware. De term ‘ransomware’ is de overkoepelende term voor alle virussen die software gijzelen. Zo is er een ransomware die het hele systeem versleuteld, waarbij de computer niet meer op kan starten. Een andere vorm van ransomware is ‘cryptoware’. Cryptoware gijzelt de bestanden op de computer, zoals documenten, films, foto’s en muziek.

Betalen?

Vaak krijgen wij de vraag: “Wat moet ik doen?” Ons advies is: niet betalen. Ten eerste is het nog maar de vraag of de bestanden wel echt worden vrijgegeven en ten tweede wordt dit soort criminaliteit op deze manier in stand gehouden.


Goede internetbeveiliging

Inmiddels zijn er verschillende softwarepakketten die computers beschermen tegen Ransomware. Een goed pakket is het ESET Multi-Device Security pack. Dit is een uitgebreid internetbeveiligingspakket voor PC, Mac en Android-apparaten.

Dit internetbeveiligingspakket blokkeert malware die persoonlijke gegevens versleutelt en vervolgens vraagt 'losgeld' te betalen om weer toegang te krijgen tot je gegevens

Samen met het up-to-date houden van alle software en een recente back-up van de belangrijke bestanden wordt het met deze software voor internetcriminelen een stuk lastiger om de computers te gijzelen en losgeld te vragen.

10% korting

Dit internetbeveiligingspakket komt u nu via ons webshop met 10% korting.

Bestel

Ransomware


Voorkomen is beter dan genezen

Door verstandig handelen kun je een besmetting met ransomware vaak voorkomen.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het criminelen moeilijker te maken om de computer of de bestanden te gijzelen. Helemaal voorkomen is onmogelijk, maar met de volgende stappen wordt de kans dat je slachtoffer wordt wel heel veel kleiner.

 • Installeer een goede virusscanner

  Een virusscanner is één van de belangrijkste onderdelen van de bescherming van uw computer. Het is een programma dat jouw computer beschermt tegen virussen en verdachte gebeurtenissen.

 • Zorg dat alle software up-to-date is

  De kans op besmetting kan worden verkleind door het besturingssysteem en andere programma’s up-to-date te houden. Zorg ervoor dat jouw besturingssysteem, zoals Windows of Mac OS, en andere programma’s altijd voorzien zijn van de laatste upgrade. Hierin zitten de nieuwste beveiligingen en zijn mogelijke lekken gedicht.

 • Maak een back-up

  De back-up kun je gebruiken in het geval er toch iets mis gaat. Mocht je dus het slachtoffer worden van ransomware, dan kunnen de verloren bestanden en informatie weer teruggezet worden vanuit de back-up.

 • Bewust internetten

  Open nooit zomaar bijlagen in e-mails als je niet weet wat deze zijn. Klik ook niet op onbekende links in e-mails of op links en banners op onbekende of dubieuze websites.

 • Wees alert bij het downloaden van software, muziek, films, tv-series, PDF’s en andere bestanden.

  Download en gebruik alleen software van websites van bekende en legale aanbieders.

Onze studenten helpen je hier natuurlijk graag bij.


Onze vriendelijke tarieven

€ 9

per afspraak

+

Voorfietskosten

Kosten zijn per afspraak

€ 7,50

per kwartier*

Kwartier tarief

*Minimale afname is 30 min.

€ 12

per jaar

Lidmaatschap

Gaat in bij de eerste afspraakAfspraak maken


Postcode
Huisnummer

Probleemomschrijving

U heeft het maximaal aantal karakters bereikt, probeer het bericht in te korten.

Email
Telefoon
Postcode
Huisnummer

Probleemomschrijving

U heeft het maximaal aantal karakters bereikt, probeer het bericht in te korten.

Email
Telefoon
Probleemomschrijving

U heeft het maximaal aantal karakters bereikt, probeer het bericht in te korten.

Terug naar het normale formulier.