Bel ons Maak een afspraak
Direct contact?

Shoppen, bankieren en onze sociale contacten onderhouden: we doen het tegenwoordig allemaal via onze computer, tablet of smartphone. Dit is een ontwikkeling, die risico’s met zich mee brengt waar we ons vaak niet bewust van zijn. Tot dat er iets misgaat en je slachtoffer wordt van een internetoplichter.

Vorig jaar overkwam dit bijna 2.000.000 Nederlanders. Cybercrime, zoals deze vorm van criminaliteit vaak wordt genoemd, is hiermee de snelst groeiende vorm van criminaliteit.

Voorkom dat je slachtoffer wordt

Deze snelle groei komt onder meer doordat internetcriminelen steeds geraffineerder te werk gaan en daardoor lastiger te herkennen zijn.

Wees dus altijd bewust en alert op wat je online doet. Samen met de juiste instellingen op jouw apparaten, up-to-date software en een goede digitale beveiliging maak je het dan voor internetcriminelen een stuk moeilijker.

Hoe herken je internetcriminaliteit

Momenteel zijn spoofing, phishing en Marktplaats fraude via WhatsApp de meest voorkomende vormen die hackers gebruiken. Natuurlijk wil je niet dat criminelen bij je (bank)gegevens kunnen, dus wees extra oplettend zodat je geen slachtoffer wordt van:

  • Spoofing (bankhelpdeskfraude)
    Bij spoofing belt een oplichter je en zegt dat hij namens je bank belt en dat je geld niet veilig is op je huidige bankrekening. Ze maken je bang door te zeggen dat je veel geld verliest als je je geld niet snel overmaakt naar een andere ‘veilige’ rekening. Het lijkt heel echt doordat het telefoonnummer van je eigen bank in beeld komt, maar pas op: trap hier niet in en reageer niet! Want wanneer internetcriminelen eenmaal toegang hebben tot je bankrekening kun je veel geld kwijtraken.
  • Marktplaatsfraude via WhatsApp
    Je verkoopt iets op Marktplaats of een andere 2e-hands verkoopsite. Een geïnteresseerde koper neemt via WhatsApp contact met je op en stuurt een Betaalverzoek of Tikkie. Zogenaamd om te checken of je het echt bent. Doe het niet, want na een klik op de link die is opgestuurd door de hacker kom je op een phishing-site en heeft de oplichter toegang tot je bankrekening. En dat wil je natuurlijk niet.
  • Phishing
    Bij phishing ‘vissen’ oplichters letterlijk naar je beveiligingscodes. Dit doen ze op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via sms, e-mail, valse brieven, telefonisch en via nep-websites. Vaak gaat het om berichten van een bekende partij (bijvoorbeeld je bank of pakketbezorgers) waarin ze aangeven dat je bankrekening mogelijk gevaar loopt of dat je pakketje ‘geactiveerd’ moet worden voor verdere verzending. En dat dit voorkomen kan worden als u op de meegestuurde link klikt. Niet op deze link klikken dus, want hiermee verschaffen oplichters zich toegang tot je bankrekening en kun je veel geld kwijtraken.

Wat kun je zelf doen?

Ondanks de verschillen soorten cybercrime die online op de loer liggen zijn er een aantal algemene acties die je kunt ondernemen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van internetcriminelen.

Deze acht cruciale acties zijn:

  1. Zorg dat je computer, smartphone, tablet en Wifi goed beveiligd zijn en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn,
  2. Maak gebruik van een virusscanner, firewall, etc.,
  3. Scan je apparaten regelmatig op malware,
  4. Gebruik sterke wachtwoorden; bijvoorbeeld lange zinnen,
  5. Stel twee-stapsverificatie in als een extra beveiligingslaag voor je e-mailaccount. Internetcriminelen hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account te krijgen,
  6. Maak regelmatig een back-up van je waardevolle bestanden, zoals bijvoorbeeld je foto’s, belangrijke documenten etc,
  7. Klik nooit zo maar op een link. Bekijk altijd eerst goed of deze betrouwbaar is,
  8. Geef nooit je inloggegevens of pincode af.

Onze studenten helpen je graag

Onze studenten zorgen er voor dat al je apparaten die met het internet verbonden zijn goed zijn beveiligd zijn en de software up-to-date is. Onze student laat je tijdens de afspraak ook graag zien wat een betrouwbare link is en waar je op moet letten als je twijfels hebt bij een link waarop je gevraagd wordt te klikken.

Maak vandaag nog de afspraak

Ondanks alle adviezen en oplettendheid zullen in 2021 helaas nog meer Nederlanders slachtoffer worden van internetcriminelen. Zorg dat je niet bij deze groep hoort en maak direct de afspraak om je apparaten goed te laten beveiligen door een van onze ervaren studenten.

Wil je zeker weten dat je computer en eventuele aangesloten digitale apparaten helemaal veilig zijn? Of heb je specifieke vragen over veilig internetten of wil je advies bij het aanschaffen van een anti-virusoplossing?

Maak dan snel een afspraak met een van onze studenten. En natuurlijk helpen ze je ook graag bij andere digitale vragen! Alles om je veilig en zorgeloos gebruik te laten maken van je digitale apparaten.

Maak de afspraak

Of bel 088 2200 200 en maak de afspraak telefonisch met een van onze collega’s.

Speciale ESET aanbieding

ESET is een van de bekendste antivirusoplossingen en al jaren partner van Studentaanhuis.

Meer dan 110 miljoen gebruikers wereldwijd hebben een antiviruspakket van ESET op hun device geïnstalleerd. Deze complete antivirusoplossing beveiligt o.a. je persoonlijke gegevens, online betalingen, wachtwoorden, smart home, webcam en meer en is door de Consumentenbond voor het tweede jaar op rij als beste getest in de bescherming tegen internetbedreigingen, zoals hackers en virussen.

Speciaal voor klanten van Studentaanhuis geeft ESET de hele maand mei maar liefst 20% korting op alle ESET Internet Security producten. Je vindt deze producten in onze online software webshop.

Uiteraard helpen onze studenten je bij het goed installeren van deze pakketten. De software schaf je aan tijdens de afspraak. De licentie is dan direct beschikbaar en de student installeert het programma dan direct voor je.

Koop hier je ESET Internet Security pakket

Vraag een afspraak aan

Vul ons online aanvraagformulier volledig in. Eén van onze medewerkers neemt spoedig telefonisch contact met je op om de afspraak definitief in te plannen.

Klantnummer vergeten?

Vraag zelf een afspraak aan

Vul ons online aanvraagformulier volledig in. Eén van onze medewerkers neemt spoedig telefonisch contact met je op om de afspraak definitief in te plannen.

Vraag een afspraak aan

Vul onderstaande gegevens volledig in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Vraag een afspraak aan

Zelf een student inplannen

Meer info...

Minder info...

Voor alle klanten van Studentaanhuis is het mogelijk om online zelf een afspraak te boeken met een van onze studenten. Dit kan voor een groot aantal vragen of problemen. In slechts enkele stappen is de afspraak snel en makkelijk gemaakt.

Inplannen

Ik wil een afspraak aanvragen

Meer info...

Minder info...

Vul ons online aanvraagformulier volledig in. Eén van onze medewerkers neemt spoedig telefonisch contact met je op om de afspraak definitief in te plannen. Dit gebeurt vaak nog dezelfde dag. Bij drukte kan het zijn dat je de volgende werkdag gebeld wordt.

Een klant die geholpen wordt door een student van Studentaanhuis

Vraag een afspraak aan

Ben je al een klant van Studentaanhuis?

Hulp nodig bij het aanvragen van een afspraak?

Bel: 088 2200 200

Onze klanten beoordelen ons met een 9+

Zelf online je student inplannen?

Als bestaande klant kun je ook direct zelf een afspraak inboeken met één van onze slimme studenten. In slechts enkele stappen is de afspraak snel en makkelijk gemaakt.

Boek student in
Veiligheid | Studentaanhuis