Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00 uur tot 20:00 uur en op zaterdag van 9:00 uur tot 13:00 uur via 088 2200 200

Fiets staat tegen een muur aan bij een voordeur.
Een foto van een externe harde schijf

Back-up

Een goede back-up voorkomt grote teleurstellingen

Maar al te vaak krijgen wij het verzoek om verloren gegevens, zoals foto's, administratieve documenten of e-mails, terug te halen nadat deze verloren zijn. In veel gevallen is dit een lastige en tijdrovende klus. En in sommige gevallen is het zelfs helemaal niet meer mogelijk om de gegevens terug te halen.

Computers, smartphones en tablets hebben nu eenmaal niet het eeuwige leven en de kans dat het apparaat een keer stuk gaat is dan ook heel reëel. Zo lopen computers op den duur vaak vast ('crashen') en overkomt het ons allemaal wel een keer dat wij onze smartphone of tablet laten vallen. De gegevens die dan op de apparaten staan, en niet goed op een veilige tweede plek zijn opgeslagen, kunnen dan definitief verloren zijn.

Maar ook gebeurt het nog al eens dat iemand per ongeluk zelf bestanden, vaak foto's, per ongeluk verwijdert. In veel gevallen betekent dit, dat deze foto's of andere bestanden niet meer terug te halen zijn.

Voorkom grote telleurstellingen

Een hoop teleurstellingen en problemen kunnen voorkomen worden als de belangrijke bestanden veilig en goed geback-upt zijn. Mocht er dan iets mis gaan met de computer, smartphone of tablet, dan zijn deze bestanden in ieder geval niet definitief weg.

Zodra het defecte apparaat gemaakt of vervangen is, kan vrij gemakkelijk de opgeslagen data weer teruggezet worden.

Wij helpen je graag

Wil je meer weten over de mogelijkheden hoe je belangrijke gegevens veilig kunt back-uppen of wil je dat dit goed bij je is ingesteld? Onze studenten helpen je hier natuurlijk graag bij.

Maak de afspraak

Studentaanhuis back-up


Wikipedia

"Een back-up of reservekopie is een kopie van gegevens die zich op een gegevensdrager of binnen een applicatie bevinden om deze te kunnen herstellen mochten ze beschadigd raken.

Meestal wordt de term back-up gebruikt voor gegevens op bijvoorbeeld de harde schijf van een computer, maar ook van gegevens op andere dragers zoals een simkaart, binnen een applicatie zoals een databasemanagementsysteem of zelfs niet-elektronische gegevens zoals een adresboekje kan een back-up gemaakt worden. Deze kopieën worden preventief gemaakt om belangrijke gegevens veilig te stellen voor het geval de gegevens op de originele drager verloren gaan of beschadigd raken. Indien nodig kan een back-up weer op een vergelijkbare originele drager teruggezet worden."


De verschillende mogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om een back-up van belangrijke bestanden te maken. Dit kan bijvoorbeeld op de computer, op een externe harde schijf of in de cloud.

Op de computer

In de computer zit een harde schijf (soms meerdere). Deze kan vaak gesplitst worden, zodat er een kopie van de belangrijke gegevens op twee plekken in de computer opgeslagen kan worden.

Deze manier van gegevens veilig op een tweede plek opslaan werkt eigenlijk alleen als per ongeluk zelf gegevens verwijderd zijn. Want als de computer crasht, dan is de kans groot dat de gesplitste harde schijf niet meer te bereiken is en alsnog alle gegevens kwijt zijn.

Externe harde schijf

De bestanden kunnen ook op een externe harde schijf gezet worden. Je kunt dit zo instellen dat telkens als de externe harde schijf aan de computer gekoppeld wordt er automatisch een kopie van de geselecteerde bestanden op deze schijf wordt gezet.

Belangrijk is dat je regelmatig de harde schijf koppelt aan de computer. Dit gebeurt via de usb-ingang en is dus heel makkelijk.

Deze manier van back-up heeft als voordeel dat de externe harde schijf op een veilige plek bewaard kan worden en de schijf overal mee naar toe kunt nemen. Handig als je bij iemand jouw vakantiefoto's wilt laten zien.

Back-up via een externe harde schijf is een van de meest gebruikte manieren voor het back-uppen van belangrijke bestanden.

In de Cloud

Tegenwoordig kun je de bestanden ook in de Cloud -online back-up- opslaan. Dat betekent dat de bestanden via internet bij een derde partij veilig voor je bewaard worden. Bekende vormen van online back-up zijn iCloud, Google Drive, Microsoft Onedrive en Dropbox. Deze diensten zijn tot bepaalde opslagcapaciteiten gratis. Naarmate je meer opslagruimte nodig hebt, moet je hier een abonnement voor afnemen.

Het voordeel van een online back-up dienst is dat je overal met een internetverbinding bij jouw opgeslagen bestanden kunt. Het is veilig, maar jouw bestanden staan wel bij een derde partij. Belangrijk is dat je er voor zorgt dat de online back-up goed is ingesteld voor één of meerdere apparaten.

Wil je meer advies of hulp bij het goed instellen van de back-up?

Onze studenten leggen je graag uit wat voor jou de beste mogelijkheden zijn en stellen de back-up natuurlijk meteen goed voor je in.

Maak een afspraak

Ransomware

Een andere, maar zeker ook belangrijke reden om te zorgen voor een goede back-up is het feit dat internetcriminelen computers steeds vaker vergrendelden.

Zij geven je dan weer toegang tot uw computer, nadat je een bepaald bedrag betaald hebt.

Moeilijk te bestrijden

De enorme toename van ransomware staat bij zowel de Nationale Politie en de Europese politieorganisatie Europol hoog op de agenda. Maar omdat het vrij eenvoudig en betaalbaar is om je eigen ransomware te kopen, is het lastig om dit soort criminaliteit te bestrijden. En uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat ons land bovengemiddeld in het vizier staat bij internetcriminelen.

Niet betalen

De instanties raden het af om te betalen voor het ontgrendelen van de computer. Ten eerste zorg je er dan zo voor dat er geld naar de criminelen gaat en zo het verspreiden van ransomware wordt gestimuleerd. Ten tweede is en blijft het onzeker of je nadat je betaald hebt wel degelijk weer de toegang krijgt. Het beste advies is dan ook: Betaal niet en maak back-ups!

“Maak backups. Heel veel backups.”

Wilbert Paulissen, Nationale Politie


Onze vriendelijke tarieven

€ 9

per afspraak

+

Voorfietskosten

Kosten zijn per afspraak

€ 7,50

per kwartier*

Kwartier tarief

*Minimale afname is 30 min.

€ 12

per jaar

Lidmaatschap

Gaat in bij de eerste afspraakAfspraak aanvragen