Bel ons Maak een afspraak
Direct contact?

En back-up maken van jouw vakantiefoto’s, belangrijke bestanden en alle andere waardevolle documenten die je niet mag verliezen? We worden regelmatig gebeld door klanten met de vraag waarom hun harde schijf kapot is gegaan of waarom de computer niets meer lijkt te doen. Paniek, en terecht. Hoe kom je in dat geval nog bij jouw waardevolle bestanden die je absoluut niet wilt missen? Soms lukt het om een harde schijf te herstellen, maar dat kost veel tijd en kan behoorlijk kostbaar zijn.

Niets is zo vervelend als een crash van de harde schijf of de computer, vooral omdat het verlies van belangrijke bestanden en gegevens zo makkelijk te voorkomen is. Er zijn goedkope externe harde schijven beschikbaar om alle foto’s en andere bestanden met een kopie nog een keer op te slaan. Zo ben je er zeker van dat je deze bestanden niet kwijt bent als er onverhoopt iets met de computer gebeurt.

Trustpilot: “Fantastisch geholpen! Goed overlegd en verteld wat hij doet. Bespreekt keuzemogelijkheden. Mijn laptop draait weer en ik heb een back up van de belangrijke documenten!” - Sandra (5 sterren)

Het maken van een back-up is door velen het meest onderschatte onderdeel van een goede beveiliging van belangrijke bestanden en alles wat je op jouw computer hebt staan. Onze ervaren IT-studenten helpen jou een reservekopie te maken of leggen je uit hoe je dat voortaan zelf kunt doen. Bijvoorbeeld iedere week of iedere maand, waardoor er nooit veel gegevens verloren kunnen gaan.

Crash en andere problemen

Benieuwd in welke gevallen een back-up vanuit Windows heel interessant is? Je kunt te maken krijgen met een computer die niet meer opstart, een harde schijf die crasht of een programma dat ineens niet meer werkt. En minstens zo gevaarlijk, denk aan virussen en andere malware die proberen bestanden te blokkeren. Internetcriminelen gebruiken ransomware om jouw foto’s achter slot en grendel te zetten, in ruil voor een hoog bedrag om ze weer vrij te krijgen. Vervelend, vooral als je daar geen back-up van hebt waarmee je alles gratis terug kunt zetten.

Een harde schijf die crasht is in de meeste gevallen nog veel vervelender en helaas komt ook dat regelmatig voor. Met name traditionele HDD-schijven (gebruikt in de meeste computers) hebben veel draaiende delen. Daardoor bieden ze de opslagruimte die je nodig hebt, maar zijn ze helaas ook kwetsbaar. Vooral bij laptops kan er makkelijk iets kapot gaan, waardoor jouw gegevens niet veilig zijn. Jouw foto’s, belangrijke bestanden en andere documenten waarvan je een back-up of reservekopie had kunnen maken.

Back-up: vergeet deze bestanden niet

Benieuwd waar je aan moet denken bij een back-up die je door onze vakkundige IT-studenten kunt laten maken? Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij:

  • Foto’s van vakanties en herinneringen
  • Belangrijke (officiële) documenten
  • Bestanden van het besturingssysteem

Foto’s van vakanties en herinneringen

Niets is zo dierbaar als de vakantiefoto’s van afgelopen zomer en de herinneringen die je door de jaren heen hebt opgebouwd. Bij veel mensen is de computer hun digitale fotoboek, waarin alles staat wat ze de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Of zelfs nog langer geleden, waardoor de waarde hiervan alleen maar verder oploopt.

Hoe verschrikkelijk zou het zijn om die foto’s te verliezen en ook niet meer terug te kunnen krijgen? Het vervelende gevolg van een crash, als je geen back-up hebt laten maken. Vanuit Windows of op een andere computer, omdat hier allerlei goede mogelijkheden voor bestaan.

Tip: onze ervaren IT-studenten helpen je graag een back-up te maken. En sterker nog, ze leren je hoe je dat de volgende keer zelf kunt doen, om het periodiek bij te houden.

Belangrijke (officiële) documenten

Vakantiefoto’s zijn fantastisch om naar terug te kijken, maar denk daarnaast ook aan belangrijke officiële documenten, die je digitaal bewaart. Een veilige manier, bijvoorbeeld om te voorkomen dat ze kwijtraken of door de jaren heen vervagen. Tenminste, als je daar op tijd en regelmatig een back-up van maakt.

Denk aan de koopakte van je huis, officiële stukken over je bankrekening(en) en andere documenten waarmee je eigendommen of afspraken aan kunt tonen. Prima om die digitaal te bewaren, als je maar zorgt voor een back-up die je kunt herstellen als er een keer iets met de computer aan de hand is.

Bestanden van het besturingssysteem

Vaak over het hoofd gezien, maar ook heel belangrijk om de rest goed te laten werken: de bestanden van het besturingssysteem. Windows, Apple en andere systemen bieden goede mogelijkheden om hier een back-up of reservekopie van te maken. Prettig, omdat je er daarmee eenvoudig voor zorgt dat je alles terug kunt zetten als het ineens niet meer lijkt te werken.

Zorg er met een back-up van de bestanden van het besturingssysteem zodat je hier altijd mee kunt blijven werken op je computer. Ook als er een keer iets niet lijkt te kloppen en zelfs als de harde schijf crasht, omdat je daar een back-up van hebt laten maken. Hoe fijn is dat!

Trustpilot: “Student heeft het probleem met de externe harde schijf snel opgelost. Ik kan weer back-ups maken van de belangrijke bestanden op mijn computer!” - de heer Kortman (4 sterren)

Computer back-up maken: Studentaanhuis

Weet je niet hoe je een back-up kunt maken van jouw computer? Onze vakkundige IT-studenten weten dat als geen ander en leggen het je graag uit. Ze gaan samen met je aan de slag en laten je ook zien hoe je er de volgende keer zelf een back-up kunt instellen en maken. De beste manier om het voor eens en altijd goed te leren, zodat je geen belangrijkste stappen of bestanden over het hoofd ziet.

Heb je vragen over de back-up voor jouw computer of wil je een afspraak maken? Bel ons op werkdagen tussen 09:00 uur en 17:30 uur en op zaterdag tussen 10:00 uur en 14:00 uur op het telefoonnummer 088 2200 200 of vraag een afspraak aan via ons online aanvraagformulier.

Wij fixen het wel!

Computerhulp nodig?

Studentaanhuis heeft meer dan 1000 deskundige studenten in dienst die allemaal een IT-opleiding volgen en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van computers. Wat je probleem of vraag ook is, onze studenten fixen het wel!

Maak een afspraakof
088 2200 200

Onze andere diensten

Klik op een blok voor meer informatie

We staan altijd voor je klaar!

Neem contact opVeelgestelde Vragen
Klant contact center medewerker
Back-up maken: stel jouw bestanden veilig | Studentaanhuis