Laatste kans om Windows 10 gratis te installeren: doen of niet?

RTL Nieuws / Daniël Verlaan

27/07/2016

Het is nog een paar dagen mogelijk om Windows 10 gratis te installeren. Na 29 juli betaal je de volle mep: een dikke 100 euro. Is het aan te raden om de nieuwe Windows te installeren?

Na veel opdringerige meldingen is de tijd dan bijna aangebroken dat Windows 10 niet meer gratis te installeren is. Windows 10 is de laatste versie van het besturingssysteem, daarna brengt Microsoft elk jaar updates uit om de software te verbeteren. Het is de eerste keer dat Microsoft zijn populaire besturingssysteem gratis weggeeft.

Is het verstandig om te updaten?

Dat ligt aan een paar dingen. Allereerst: kan je computer Windows 10 draaien? De minimaal benodigde specificaties vind je hier. Dan is het vooral een kwestie van smaak: ben je bereid om weer te wennen aan een nieuw besturingssysteem? Dat is de grote vraag. Het gros van de programma’s werkt inmiddels op Windows 10, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Het installeren van Windows 10 is met name belangrijk vanwege de veiligheid van het systeem. Deze versie van het besturingssysteem wordt regelmatig geüpdatet, waardoor het voor hackers lastiger wordt om bijvoorbeeld een virus op jouw laptop te installeren.

Updaten veel mensen?

Microsoft Nederland wil geen cijfers geven over het aantal Nederlandse Windows-gebruikers dat heeft geüpdatet naar versie 10. Volgens Jaap van Meerveld van Studentaanhuis, een bedrijf dat it-studenten computerklusjes laat uitvoeren, vragen klanten de laatste tijd veel vaker om hulp bij het installeren van Windows 10. De laatste maand hielp Studentaanhuis 1800 klanten aan Windows 10, op een totaal van 11.0000 sinds november vorig jaar.

“Onze studenten installeren Windows 10 in een paar uur en kunnen, als dat nodig is, een back-up van bestanden maken”, zegt Van Meerveld. “Dat vinden onze klanten, vooral 55-plussers, fijn; alles wordt voor hen geregeld.” Naast een lidmaatschap van 12 euro per jaar en 9 euro ‘voorfietskosten’ betalen klanten 7 euro per kwartier voor het installeren van Windows 10. Dan kom je op een totaalbedrag van 77 euro uit.

Wat is er nieuw in Windows 10?

In Windows 10 keert zowel de startknop als het startmenu terug en lanceert Microsoft de functie Task View. Met die functie kunnen gebruikers makkelijker tussen actieve programma wisselen. Ook wordt Windows 10 het universele besturingssysteem voor pc’s, smartphones en consoles, waarmee apps op elk apparaat hetzelfde werken.

Een andere belangrijke vernieuwing in Windows 10 is het centrale overzicht van alle meldingen, te vinden in de rechter hoek. In het notificatiecentrum vind je alle belangrijke berichten, van het weer en een nieuwe e-mail tot een melding van een app.

Wat komt er nog aan?

De eerste grote jaarlijkse update staat gepland voor 2 augustus. Dan krijgt Windows 10 onder andere een donker thema waarmee je beter in de avond kunt werken: de kleuren doen dan niet zo’n pijn aan je ogen. Ook worden pennen beter ondersteund en kun je telefoontjes opnemen via je computer - mits je een Windows-telefoon gebruikt.