Zo maakt u een back-up van uw smartphone

28/07/2016

Foto’s, video’s, notities, afspraken, apps… De gegevens op uw smartphone wilt u niet kwijtraken wanneer uw telefoon wordt gestolen of kapot gaat. Het is daarom slim een back-up te maken van uw smartphone, ook wel een reservekopie. Dat kan uw telefoon zelf doen, als u de juiste instellingen weet te vinden. Wij wijzen u de weg.

De smartphone: we kunnen bijna niet meer zonder. Tegenwoordig staat bijna ons hele leven op dat kleine apparaatje. Des te erger als uw telefoon crasht, wordt gestolen of kwijtraakt. Daarom bestaat er zoiets als een back-up. Met zo’n reservekopie zijn uw belangrijke telefoongegevens binnen handbereik, namelijk op uw computer of in de cloud. De cloud is uw persoonlijke online opslagruimte waar alleen u bij kunt met een wachtwoord. Wanneer u weer een nieuwe of gerepareerde smartphone hebt, kunt u alle bestanden makkelijk terugzetten. U hoeft dan alleen de opgeslagen reservekopie te laden.

Uw belangrijke data kunt u bijvoorbeeld handmatig, met een kabeltje, kopiëren naar een cloud of uw computer. Handiger is het uw smartphone automatisch een back-up te laten maken. Hieronder leest u per besturingssysteem waar deze optie staat. Zorg in alle gevallen voor voldoende opslagruimte. Afhankelijk van uw merk smartphone hebt u misschien extra back-upopties.

Android
Met de Android Backup Service bewaart u alle data in de cloud bij Google. De reservekopie is dan ook gekoppeld aan uw Google-account. Ga op uw smartphone of tablet naar Instellingen > Accounts > Back-up opties > Back-up maken en terugzetten. Hier kunt u ook het gewenste Google-account voor de back-up instellen. Zo worden uw applicatiegegevens, wifi-wachtwoorden en instellingen opgeslagen. Foto’s en video’s slaat u op via de optie Back-up en synchronisatie in Google Foto’s op uw smartphone. Of u kopieert ze handmatig naar uw computer.

iOS
Van iOS-devices zoals uw iPhone of iPad kunt u een back-up maken via de applicatie iTunes. U koppelt uw telefoon aan uw computer, waarop iTunes eveneens geïnstalleerd moet zijn, en de reservekopie wordt daarop opgeslagen. Om later data terug te zetten, hebt u dus weer die computer nodig. U kunt ook via uw telefoon een reservekopie opslaan in iCloud, de online-opslagdienst van Apple. U zet de reservekopie-functie aan via Instellingen > iCloud > iCloud-reservekopie. Zo’n kopie maakt uw iPhone of iPad dagelijks als deze wifi-verbinding heeft en op het lichtnet is aangesloten. Via Instellingen > iCloud > Opslag > Beheer opslag bepaalt u van welke gegevens u een kopie wilt maken.

Windows
De reservekopie van Windows-smartphones en -tablets wordt opgeslagen in de cloud van Microsoft, genaamd OneDrive. U hebt daarvoor een Microsoft-account nodig. Met OneDrive hebt u toegang tot uw documenten vanaf uw telefoon, tablet en computer. Om de back-up van apps, berichten, foto’s en video’s op een Windows Phone aan of uit te zetten, gaat u naar Instellingen > Back-up.

Wacht niet tot het te laat is
Maak vandaag nog een back-up van uw smartphone. Komt u er niet uit? Onze studenten helpen u graag.

Maak de afspraak